Zielona kuchnia – od czego zacząć?

Kuchnia, w szczególności zawierająca najnowsze wynalazki, jest bardzo energochłonna. Dlatego też w związku z problemem ocieplania klimatu warto wybierać rozwiązania, które na dłuższą metę będą bardziej przyjazne środowisku. Jak zatem sprawić by była ona bardziej „zielona”?

Po pierwsze sprzęt AGD; bez niego żadna kuchnia nie może istnieć. Wybierając nowy sprzęt warto kierować się jego klasą energetyczną. Im wyższa klasa tym mniejsze rachunki za prąd i oszczędność energii. Warto też wyposażyć się w sprzęt, który nie tylko będzie chronił środowisko, ale i czas oraz pieniądze. Rozwiązania takie jak zmywarka do naczyń warto połączyć z rozdrabniaczem do odpadów, a tradycyjną kuchenkę gazową mniej energochłonną płytą indukcyjną.

Również wyposażenie kuchenne może być bardziej eko a przy okazji nie tracić na elegancji. Zamiast tworzyw sztucznych warto wykorzystywać szkło, drewno i bambus, które są równie praktyczne a jednocześnie łatwiejsze w utylizacji lub przetwarzaniu. Poza tym dobrym i ekologicznym rozwiązaniem mogą być dzbanki i butelki filtrujące wodę, dzięki którym zaoszczędzimy na zakupie wody butelkowanej przy okazji dbając o środowisko.

Dużą rolę w zielonej kuchni odgrywa recykling odpadów. Dlatego też zamiast jednego dużego kosza na jego miejsce warto wstawić kilka mniejszych, z których każdy będzie odpowiadać innemu typowi odpadów.