Płyta gazowa, elektryczna, czy indykcyjna?

Proces urządzania kuchni wymaga podjęcia wielu decyzji.
Poza wyborem stylu kuchni, dobraniem koloru ścian i mebli, jednym z najważniejszych i najtrudniejszych jest ustalenie jakie urządzenia AGD zakupić. Największym dylematem jest często decyzja jaką płytę grzewczą wybrać – gazową, elektryczną czy może indukcyjną?
Dziś postaramy się Wam pomóc w wyborze.

Płyta gazowa – najbardziej tradycyjny z wyborów, z którym większość z nas spotkała się w rodzinnym domu. Jak wskazuje nazwa płyty gazowe podgrzewają jedzenie w procesie spalania gazu ziemnego, dlatego też konieczna do działania jest integracja z instalacją gazową lub zasilanie przy pomocy butli.
Jest to najtańsze rozwiązanie słynące z niezawodności. Do działania nie jest konieczna energia elektryczna, poza tym niektórzy preferują potrawy przygotowywane na prawdziwym ogniu.
Jeśli chodzi o wady, korzystanie z gazu w skrajnych przypadkach może wiązać się z możliwością powstania nieszczelności oraz zapłonu gazu.

Płyta elektryczna – wykorzystuje prąd elektryczny do podgrzewania potraw. Jej powierzchnia podzielona jest na pola, które odpowiadają tradycyjnym palnikom. Występują dwa rodzaje płyt elektrycznych; żeliwne oraz ceramiczne.
Płyty elektryczne są tańsze od płyt indukcyjnych, dodatkowo łatwiejsze w czyszczeniu od gazowych. Wynika to z faktu że tłuszcz nie przywiera do powierzchni, a brak płomieni zapobiega możliwości spalenia garnków.
Uzależnienie od prądu powoduje jednocześnie, że w sytuacji jego braku możemy jedynie pomarzyć o ciepłym posiłku. Dodatkowo koszty użytkowania płyty elektrycznej są zdecydowanie wyższe niż w przypadku jej gazowego i indukcyjnego odpowiednika. Z powodu części elektronicznych może być podatna na awarie, a nieuwaga może poskutkować poparzeniami.

Płyta indukcyjna – jest to specjalny rodzaj płyt elektrycznych, wykorzystujących do podgrzewania zjawisko indukcji, czyli wytwarzania pola magnetycznego. Dzięki szybkiej zmianie jego polaryzacji, dno używanego naczynia nagrzewa się.
Metoda ta powoduje, że płyta indukcyjna najszybciej ze wszystkich podanych rozwiązań podgrzewa potrawy. Dodatkowo jej używanie nie wiąże się z poparzeniem, gdyż nie generuje ona energii termicznej. Poza tym jest łatwa w utrzymaniu przy jednoczesnym niskim koszcie utrzymania, ponieważ pobiera znacząco mniej energii od płyty elektrycznej.
Jest to jednak najdroższe z rozwiązań, nie tylko z powodu ceny płyty, lecz również konieczności zakupu odpowiednich garnków i patelni dostosowanych do użytku na płycie indukcyjnej.