Jaki front do kuchni wybrać? Przegląd materiałów

Podstawowym elementem każdej kuchni są fronty, których forma i kształt nadają jej często niepowtarzalnego charakteru. Ponadto określają estetykę pomieszczenia. Dziś omówimy sobie najpopularniejsze materiały wykorzystywane w wykonywaniu frontów.

Płyta MDF – płyta pilśniowa, do której wykonania użyto zmielonego i sprasowanego drewna, dzięki czemu możliwe jest jej swobodne formowanie, np. w półokrąg. Dzięki pokryciu tworzywem lub lakierem dostępne są w wielu kolorach.

Płyta wiórowa – równie popularna co MDF, choć różniąca się metodą produkcji. Jest ona tworzona ze sprasowanych wiórów drzewnych, zespojonych ze sobą mieszanką żywic. Są one zdecydowanie najtańszym rozwiązaniem, lecz odzwierciedla to również ich wady; płyta wiórowa jest bardziej krucha i mniej plastyczna od MDF, dlatego stosuje się ją jedynie przy prostych frontach, bez zaokrągleń i żłobień. Z drugiej strony możliwe jest jej pokrycie większością dostępnych rozwiązań, dlatego lista barw i wykończeń jest wręcz nieograniczona.

Drewno – najszlachetniejsze z dostępnych wykończeń.
Ozdobne, trwałe i niestety bardzo drogie. W zależności od upodobań najlepszym wyborem jest drewno brzozy, buka, dębu, jesionu czy czereśni. Tańsze gatunki takie jak sosna, świerk i olcha nie prezentują się tak pięknie, lecz przy odrobinie pracy można uzyskać efekt podobny do bardziej szlachetnych gatunków. Dodatkowym plusem jest prosty sposób renowacji, dzięki czemu dobrze utrzymane drewniane fronty mogą służyć przez pokolenia.