Okap w płycie indukcyjnej – czy warto?

ProEXR File Description =Attributes= channels (chlist) compression (compression): Zip16 dataWindow (box2i): [0, 0, 4999, 2813] displayWindow (box2i): [0, 0, 4999, 2813] lineOrder (lineOrder): Increasing Y pixelAspectRatio (float): 1 screenWindowCenter (v2f): [0, 0] screenWindowWidth (float): 1 type (string): "scanlineimage" =Channels= B (float) G (float) R (float)

Dobrze dobrany okap to często niedoceniany, choć jeden z niezbędnych elementów w nowoczesnej kuchni. Obecne trendy w designie kuchni promują urządzenia wielofunkcyjne, w tym między innymi płyty indukcyjne połączone z okapem. Czy jest to rozwiązanie warte uwagi, czy może przelotna moda? Sprawdźmy to!

Ale zanim zaczniemy warto przedstawić w jaki sposób działa ten typ okapu. Istnieje kilka rozwiązań, lecz wszystkie sprowadzają się do uruchomienia wentylatora wbudowanego w płytę, który zasysa powietrze po uruchomieniu płyty. Dzięki temu wszelkie zapachy, dym i inne lotne substancje zostają wciągnięte zanim zdążą opuścić strefę gotowania.

Z racji niewiele większych rozmiarów od tradycyjnej płyty indukcyjnej, płyta z okapem znajdzie swoje miejsce szczególnie w małych kuchniach oraz takich, w których tradycyjny okap zabrałby zbyt wiele miejsca lub byłby problematyczny w montażu. Najnowsze modele zapewniają możliwość dopasowanie wysokości wysunięcia okapu do wysokości naczyń, tak by jak najlepiej pochłaniać zapachy. Dodatkowo okapy te są dyskretne i nie zajmują dodatkowego miejsca, a dzięki uniwersalnemu designowi mogą być dodatkiem do każdego typu kuchni; od nowoczesnych po bardziej tradycyjne w stylu.

Przejdźmy teraz do wad. Ceną za ukrycie okapu jest konieczność wygospodarowania miejsca pod szafką na cały mechanizm okapu, choć finalnie zyskujemy go znacznie więcej niż tracimy.