Grudzień już za pasem, ulice i sklepy zdobią światełka i bombki, a w radiu słychać kolędy i świąteczne przeboje. Jednym słowem zbliża się Boże Narodzenie.
Również nasze domy stają się piękniejsze na ten czas. Jednak klimat świąt można poczuć nie tylko w salonie z choinką, czy sypialni przyozdobionej lampkami. Dziś pokażemy wam jak w dobrym tonie ugościć święta w kuchni.
Po pierwsze warto zaznaczyć, że różne rozwiązania będą pasować do różnych kuchni. Warto wziąć to pod uwagę decydując się na dobór dekoracji. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem, podkreślającym atmosferę są zawsze światełka. Ich rozmieszczenie może być kreatywnym zadaniem samym w sobie; ułożone w kształt choinki pięknie przyozdobią nowoczesne wnętrza, natomiast zwisające z szafek lub sufitu pasować będą do wystroju loftowego i klasycznego.
Żaden świąteczny wystrój nie obędzie się bez kraciastego obrusu, najlepiej w świątecznych barwach czerwieni i bieli. Jeśli jednak nie chcemy tak ekstrawaganckiego nakrycia stołu, lub w kuchni znajduje się jedynie wyspa, wtedy warto zaakcentować zbliżające się święta drobnymi dekoracjami, jak słoikiem z piernikami lub misą z cytrusami, laskami cynamonu i goździkami, która nie tylko będzie cieszyć oko, ale i również zmysł powonienia.
Jeśli mamy na to miejsce, polecamy ułożenie lub powieszenie świątecznego wianka. Wykonane z wikliny, szyszek i iglastych gałązek od lat stanowią tradycyjną dekorację na zachodzie, a od jakiegoś czasu podbijają nasze mieszkania. Dla chcących czegoś mniej tradycyjnego, polecamy wianki w żywszych i jednolitych kolorach, pasujących do aranżacji kuchni.