fbpx

Jak zagospodarować kuchnię?

Ciasna i źle zagospodarowana kuchnia może zdecydowanie zniechęcić do gotowania nawet największych pasjonatów sztuki kulinarnej. I choć często nie da się zwiększyć powierzchni kuchni, można zawsze ją zorganizować tak by była bardziej pojemna i jednocześnie wygodna. Dziś podzielimy się z Wami kilkoma podstawowymi wskazówkami, którymi warto kierować się przy planowaniu wystroju w małej kuchni.

Zabudowa kuchenna – na małym metrażu każdy dostępny centymetr jest na wagę złota, dlatego warto zainteresować się mniej popularnymi rozwiązaniami, aby zwiększyć wygodę użytkowania i dostępną przestrzeń. Na przykład podstawa mebli często jest zakrywana listwami lub cokołami, a może stanowić dyskretne i praktyczne miejsce na przechowywanie chociażby blach kuchennych.

Blat – niezależnie od powierzchni nie należy rezygnować z odpowiednio dużej powierzchni roboczej. Bez tego każda kulinarna przygoda przerodzi się w katorgę, gdyż zwyczajnie będzie nam brakować miejsca. Nawet w przypadku małych aneksów kuchennych można wygospodarować trochę miejsca decydując się na wyspę oddzielającą kuchnię od reszty mieszkania, zapewniając dodatkowe miejsce do pracy.

Systemy narożne – nowoczesne podejście do projektowania mebli kuchennych pozwala na zagospodarowanie wcześniej niewykorzystywanych powierzchni, jak na przykład narożnika mebli.

Dzięki temu zyskamy nowe miejsce do przechowywania.

Szafki i relingi – gdy brak miejsca na podłodze ściany są naszym największym przyjacielem. Podwieszane szafki nie ingerują w przestrzeń pomieszczenia, a jednocześnie stanowią pojemne rozwiązanie dla każdej kuchni. Ściany można też wykorzystać w dyskretniejszy sposób; zamocowanie relingu na przyrządy kuchenne czy taśmy magnetycznej na noże poza zagospodarowaniem wcześniej pustej przestrzenie doda wnętrzu charakteru.

Szuflada pod zlewozmywakiem – często pod zlewozmywakiem umieszcza się kosz oraz środki czystości. Istnieją jednak rozwiązania, które mogą lepiej zagospodarować tą przestrzeń, na przykład szuflady w kształcie litery U, których wycięcie dopasowane jest do problematycznego miejsca, zapewniając dodatkowe kilka centymetrów przestrzeni.

Ciasna i źle zagospodarowana kuchnia może zdecydowanie zniechęcić do gotowania nawet największych pasjonatów sztuki kulinarnej. I choć często nie da się zwiększyć powierzchni kuchni, można zawsze ją zorganizować tak by była bardziej pojemna i jednocześnie wygodna. Dziś podzielimy się z Wami kilkoma podstawowymi wskazówkami, którymi warto kierować się przy planowaniu wystroju w małej kuchni.

Zabudowa kuchenna – na małym metrażu każdy dostępny centymetr jest na wagę złota, dlatego warto zainteresować się mniej popularnymi rozwiązaniami, aby zwiększyć wygodę użytkowania i dostępną przestrzeń. Na przykład podstawa mebli często jest zakrywana listwami lub cokołami, a może stanowić dyskretne i praktyczne miejsce na przechowywanie chociażby blach kuchennych.

Blat – niezależnie od powierzchni nie należy rezygnować z odpowiednio dużej powierzchni roboczej. Bez tego każda kulinarna przygoda przerodzi się w katorgę, gdyż zwyczajnie będzie nam brakować miejsca. Nawet w przypadku małych aneksów kuchennych można wygospodarować trochę miejsca decydując się na wyspę oddzielającą kuchnię od reszty mieszkania, zapewniając dodatkowe miejsce do pracy.

Systemy narożne – nowoczesne podejście do projektowania mebli kuchennych pozwala na zagospodarowanie wcześniej niewykorzystywanych powierzchni, jak na przykład narożnika mebli.

Dzięki temu zyskamy nowe miejsce do przechowywania.

Szafki i relingi – gdy brak miejsca na podłodze ściany są naszym największym przyjacielem. Podwieszane szafki nie ingerują w przestrzeń pomieszczenia, a jednocześnie stanowią pojemne rozwiązanie dla każdej kuchni. Ściany można też wykorzystać w dyskretniejszy sposób; zamocowanie relingu na przyrządy kuchenne czy taśmy magnetycznej na noże poza zagospodarowaniem wcześniej pustej przestrzenie doda wnętrzu charakteru.

Szuflada pod zlewozmywakiem – często pod zlewozmywakiem umieszcza się kosz oraz środki czystości. Istnieją jednak rozwiązania, które mogą lepiej zagospodarować tą przestrzeń, na przykład szuflady w kształcie litery U, których wycięcie dopasowane jest do problematycznego miejsca, zapewniając dodatkowe kilka centymetrów przestrzeni.